Open source

Az open source szemlélet lényege

A tudás mindenkié

Az open source szoftvereket támogató közösségek egymás munkáját kölcsönösen megértve, felhasználva és javítva, majd újra közzétéve honorálják társaiktól szerzett tudásukat. A megszerzett ismeretek közzététele közös érdek. Az ilyen közösségek a szabad szoftver mozgalmat megalapozó General Public License, azaz az Általános Nyilvános Licenc megszületésének köszönhetik működésüket. A GPL licenc alatt álló szoftverek, programok és operációs rendszerek ugyanis szabadon futtathatók, tanulmányozhatók, másolhatók és módosíthatók. Mindezt a programkódok publikálásával tették lehetővé. A GPL licenc alatt álló programokat tehát bárki szabadon továbbfejlesztheti az általa hozzáadott programkódok közzétételével biztosítva tudásának továbbadását.

Az open source szemlélet egyre nagyobb jelentőséggel bír az informatika világában. Egyre elterjedtem vállalati, állami és természetesen személyes felhasználói körökben is, hiszen ezen szoftverek használata nem csupán költséghatékonyabb, de sokszor kényelmesebb és gyorsabb is, mint enterprise társaik alkalmazása.

Népszerű open source szoftverek

Az open source licenc alatt álló operációs rendszerek és alkalmazások mára már éppoly felhasználói élményt képesek nyújtani, mint költséges társaik. A legnépszerűbb ingyenesen használható operációs rendszerek közé tartoznak a különböző Linux disztribúciók, mint az Ubuntu, a Mint, a Fedora és a Debian. Szinte minden enterprise eszközre létezik ingyenes alternatíva. Olyan könnyen használható programokat köszönhetünk az open source szemlélet híveinek, mint a Firefox, a Thunderbird, a Gimp, vagy a LibreOffice. De legyen szó háromdimenziós modellezésről, vagy akár bonyolult matematikai számításokról; a Blender és a Octave minden igényt kielégítő szolgáltatást nyújtanak az említett témákban.

Képernyőképek open source programokról


Octave

Blender

Soft-Tech EU s.r.o. © 2012
info@soft-tech.eu